Top

Veelgestelde vragen EMS

BodyCharge / Veelgestelde vragen EMS
ems bodytec training alkmaar

Veelgestelde vragen

Trainen met Miha Bodytec is gebaseerd op het EMS principe, het elektronisch stimuleren van alle belangrijke spiergroepen. Een methode die al tientallen jaren wereldwijd wordt ingezet bij het behalen van trainingsdoelstellingen. Ook de producent van Miha bodytec heeft jarenlange ervaring op het gebied van EMS training. Deze kennis delen zij graag met jou. Hieronder tref je de meest voorkomende vragen of FAQ’s. Staat jouw vraag er niet bij of wil je aanvullende informatie? Neem dan contact met ons op, wij staan je graag te woord.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Je kunt een afspraak maken door het formulier op deze pagina in te vullen of te bellen (woensdag en donderdag van 08.30 tot 17.00 uur) naar 088 123 67 55 .

Hoe kan ik een afspraak wijzigen of annuleren?

Om een afspraak te wijzigen of te annuleren stuur je een mail naar de planning

LET OP! Een afspraak dient minimaal 24 uur voor de afgesproken tijd geannuleerd te worden. Wordt de afspraak binnen 24 uur voor de afgesproken tijd geannuleerd, wordt deze in rekening gebracht (Voor een proeftraining bedraagt dit € 17,50 per geannuleerde training, voor leden bedraagt dit 1 credit per geannuleerde training)

Hoe lang duurt een Bodytec / EMS training?

Een reguliere training duurt ongeveer 30 minuten, waarvan 20 minuten effectief getraind wordt met de bodytec apparatuur. De rest van de tijd is om de speciale onderkleding en het electrodenvest aan en uit te trekken.

Een proeftraining duurt ongeveer 60 minuten. In deze tijd wordt uitleg over onze werkwijze gegeven en worden jouw wensen en eventuele beperkingen besproken. Tijdens de effectieve training wordt de trainingsintensiteit bepaald die het beste bij jou past. Voordat je een proeftraining boekt, is het verstandig om te controleren of jij een medische beperking hebt welke EMS ongeschikt voor jou maakt. Dit is om teleurstellingen te voorkomen.

Het is erg belangrijk dat je op de afgesproken tijd omgekleed bent en klaarstaat om het electrodenvest aan te trekken.

Waarom is een Bodytec / EMS training zo effectief?

Met een bodytec / EMS training wordt sneller resultaat behaald dan bij traditionele trainingsvormen. Zo worden alle grote spiergroepen van het lichaam tegelijkertijd aangespannen. Er worden bijna twee keer zoveel spiervezels geactiveerd als bij een conventionele training. Bovendien activeert bodytec / EMS, in tegenstelling tot de meeste andere EMS apparatuur, de grote spiergroepen bipolair. De agonist en antagonist van de spieren worden tegelijkertijd gestimuleerd. Er wordt dus niet plaatselijk gestimuleerd en de mate van stimulatie kan per spiergroep en over de tijd geleidelijk worden opgevoerd. Daarnaast worden ook de dieper liggende spierweefsels geactiveerd.

Waarom kan met een bodytec training sneller resultaat behaald worden dan bij conventionele krachttraining of andere EMS apparatuur?

Bij conventionele manieren van krachttraining, ben je van vele voorwaarden afhankelijk om trainingsresultaten te behalen. Te denken is aan techniek, focus, maximale gewrichtsbelasting en spierbewustzijn (voorspanning). Met een bodytec / EMS training zijn deze voorwaarden te verwaarlozen. Zo worden alle grote spiergroepen van het lichaam tegelijkertijd aangespannen. Er worden bijna twee keer zoveel spiervezels geactiveerd als bij een conventionele training. Bovendien activeert miha bodytec, in tegenstelling tot de meeste andere EMS apparatuur, de grote spiergroepen bipolair. De agonist en antagonist van de spieren worden tegelijkertijd gestimuleerd. Er wordt dus niet plaatselijk gestimuleerd en de mate van stimulatie kan per spiergroep en over de tijd geleidelijk worden opgevoerd. Daarnaast activeert de miha bodytec ook de dieper liggende spierweefsels en worden de gewrichten niet extra belast.

Na hoeveel bodytec sessies ga je resultaat ervaren?

De effecten van een training met de miha bodytec zijn vrijwel direct te ervaren. Tijdens en na de sessie door het “happy hormoon” effect. Direct na de eerste training zult u het voldane gevoel hebben alsof u meerdere uren in de sportschool doorgebracht hebt. Na enkele sessies zullen al de eerste “meetbare” effecten optreden zoals een verhoogd energielevel, meer spierkracht, huidverbetering en vermindering van gewrichtspijntjes. Het figuur correctieve effect, vermindering vetpercentage, door een verhoogde “suiker” verbranding zal gelijkmatig zichtbaar worden. Uiteraard dient wel de inname van suiker gelijk te blijven of bij voorkeur worden verlaagd.

Word ik moe van een bodytec training?

De hartslag stijgt gedurende de training nauwelijks, wanneer de training wordt afgestemd op de belastbaarheid van het lichaam. Maar het kan uiteraard wel. Afhankelijk van het gekozen niveau en intensiteit van de training kan na de training een wat hogere spierspanning of lichte spierpijn gevoeld worden. Dit kan een licht gevoel van vermoeidheid geven.

Ga ik zweten van een bodytec training?

Bij een gemiddelde training hoeft het hart- en longsysteem niet veel harder te werken dan in rust. De activiteit vindt met name plaats op spierniveau. Hierdoor hoeft er ook geen of nauwelijks warmte afgevoerd te worden door middel van zweten, maar dit is sterk afhankelijk van de intensiteit van de training. Door de oefeningen intensiever te maken kan dit effect wel bereikt worden. Onderzoek heeft echter aangetoond dat het niet noodzakelijk is om toch cardio vasculaire vooruitgang te boeken. Afhankelijk van het soort training en het niveau van de training kun je dus in min of meerdere mate gaan zweten.

Wat kun je voor en na een bodytec sessie het beste drinken en eten?

Voor elke sessie moet je lichaam voldoende energie hebben en goed gehydrateerd zijn. De laatste grote maaltijd dient ten minste twee uur van tevoren genuttigd te zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan is een extra energie aanvulling voor de trainingssessie in de vorm van een energie bar of bijvoorbeeld een stuk fruit aan te raden. Zorg te allen tijde dat je voor, tijdens en na de training genoeg drinkt, in de vorm van water of Isotone sportdrank. Daarnaast is het raadzaam om, na de training, extra eiwitten te gebruiken. Hiermee voorkom je spierpijn en wordt het spierherstel en de spieropbouw bevorderd. Denk bij eiwitrijke producten bijvoorbeeld aan: kip, biefstuk, noten, eieren, kwark of een eiwit-shake.

Hoe vaak per week mogen beginners trainen met de miha bodytec?

Door de effectiviteit van miha bodytec / EMS zijn twee trainingen per week voldoende om doelstellingen te bereiken. In veel gevallen raden wij echter aan om te starten met 1 training per week. Doelstellingen worden niet alleen bereikt door inspanning, maar ook door ontspanning en goede voeding. Neem daarom tussen twee trainingen altijd minimaal 48 uur rust en zorg voor een gezond eetpatroon. Heb je hulp nodig bij je voeding? Vraag dan aan de trainer of hij/zij je in contact brengt met een van onze diëtisten. Zij staan voor jou klaar om je te helpen bij het ontwikkelen van een gezond eetpatroon.

Is de training met de miha bodytec / EMS aan een bepaalde leeftijd gebonden?

Wij adviseren een leeftijdgrens van minimaal 18 jaar aan te houden. Doordat er geen beperkingen zijn aan de oefeningen die uitgevoerd kunnen worden, is bodytec geschikt voor ieder niveau en tot op hoge leeftijd.

Welke kleding wordt geadviseerd voor een bodytec training?

Tijdens een bodytec EMS training wordt speciale Bodytec onderkleding gedragen; deze is speciaal ontwikkeld voor trainen met EMS. Indien gewenst sportschoenen, maar wanneer de vloer voldoende grip geeft, zijn sokken ook mogelijk.

Zijn er wetenschappelijke onderzoeken die de werking van bodytec onderbouwen?

Dit is een van de onderscheidende kenmerken van miha bodytec. Zij brengen niet slechts een apparaat op de markt. In tegenstelling tot veel andere aanbieders doet miha bodytec al meer dan een decennium veel wetenschappelijk onderzoek naar de vele effecten van miha bodytec. Lees op deze pagina verslagen van onderzoeken naar de effecten van Bodytec / EMS.

Is een miha Bodytec / EMS training veilig?

Een EMS training met de miha bodytec werkt met een impuls intensiteit binnen het micro-Ampere (mA) bereik. Deze intensiteit is volledig veilig voor het menselijk lichaam. Er zijn echter een aantal aandoeningen en omstandigheden waarbij het trainen met de miha bodytec wordt afgeraden of alleen is toegestaan na goedkeuring van een arts of behandelaar. Wanneer u restricties heeft gekregen van bijvoorbeeld een huisarts of specialist aangaande inspanning, vragen wij om dit altijd van tevoren te melden. Lees op deze pagina de aandoeningen waarbij wordt afgeraden te trainen zonder goedkeuring van een arts of specialist.

Mag je trainen met miha bodytec wanneer je medicatie gebruikt?

Medicatie wordt voorgeschreven in het geval van een aandoening. Controleer daarom altijd eerst de contra-indicatielijst. Indien er restricties zijn aangaande inspanning dient de behandelend arts of specialist om toestemming gevraagd te worden.

Bij welke type blessures kan een bodytec gebruikt worden en bij welke blessures wordt een miha bodytec training absoluut afgeraden?

Controleer altijd eerst of de blessure op de contra-indicatielijst staat. Is dit niet het geval dan kan miha bodytec van meerwaarde zijn. Overleg altijd eerst met de behandelende arts, specialist of behandelend therapeut.

Mag je een bodytec / EMS training doen als je een spiraaltje hebt?

Een spiraaltje is geen contra-indicatie voor een bodytec / EMS training. Wij adviseren wel om de eerste trainingssessie rustig te starten. Let goed op eventuele reacties van het lichaam (zoals gevoeligheid). Neem bij twijfel contact op met uw trainer of arts.

Hoe snel na de bevalling mag je met de bodytec beginnen?

In het algemeen geeft het lichaam uitstekend aan wanneer het voldoende hersteld is van de bevalling. Heeft u nog restricties aangaande sporten? Overleg voor het exacte moment dan even met de behandelende arts of verloskundige.

Hoe kan bodytec worden ingezet voor mensen met rugklachten?

De resultaten van een bodytec / EMS training op chronische lage rugklachten zijn wetenschappelijk onderzocht en zeer positief gebleken. Een juiste begeleiding is echter essentieel evenals een goede diagnose aangezien er vele oorzaken zijn van rugklachten. Bij twijfel raden wij aan de behandelend arts of specialist om advies te vragen.

Hoe veilig is bodytec / EMS voor mensen met hartklachten?

EMS training wordt al tientallen jaren veilig ingezet en kent zelfs zijn oorsprong in de revalidatie. Desondanks adviseren wij om in het geval van hartklachten voor de zekerheid de behandelende arts of specialist om advies te vragen.

Hoe snel na de bevalling mag je met de bodytec beginnen?

In het algemeen geeft het lichaam uitstekend aan wanneer het voldoende hersteld is van de bevalling. Heeft u nog restricties aangaande sporten? Overleg voor het exacte moment dan even met de behandelende arts of verloskundige.

Hoe creëer je overload binnen een miha bodytec trainingsplan?

Overload, oftewel een verzwaring binnen een trainingsprogramma creëren, kan op verschillende manieren en is dus afhankelijk van de kennis van degene die de training uitvoert/afneemt. Een aantal mogelijkheden om overload te creëren zijn:
• Verhoging van de EMS weerstand
• Verandering van de arbeids-rustverhouding
• Verandering van de uitvoeringssnelheid van de oefening
• Implementatie van nieuwe oefeningen
• Verandering van de balans in de oefening
• Toevoeging van andere bewegingsvlakken
• Combinatie van verschillende trainingsdoelstellingen in een trainingssessie

Het verzwaren van de training door het toevoegen van gewicht is een mogelijkheid. Dit kan alleen wanneer dit juist begeleid wordt:
• De focus op het gewicht moet niet de focus op het lichaam wegnemen
• Volledig gecontroleerde uitvoering van de beweging
• De additionele gewrichtsbelasting moet een afgewogen risico zijn

Geeft de bodytec gedurende de sessie een onprettig gevoel?

Het succes van de miha bodytec is te danken aan het feit dat het een prettige manier van trainen is en dat de gewenste trainingsdoelstellingen sneller worden bereikt. Tijdens de training kan een licht prikkend gevoel ontstaan in de spieren. Het is echter nooit de bedoeling dat de training pijnlijk is. In dit geval staan de instellingen te hoog en dienen te worden aangepast door de trainer.